Barnläkarföreningens ordförande Anna Bärtås

Barnläkarföreningen om åldersbedömningar: ”Ett steg i rätt riktning”

Uppdaterad
Publicerad

Barnläkarföreningen har varit kritiska till hur åldersbedömningar har utförts, men säger nu att man litar på att Rättsmedicinalverket kommer att lösa uppgiften.

2015 gick Svenska barnläkarföreningen ut med en rekommendation till sina medlemmar att inte utföra åldersbedömningar i asylärenden. Detta eftersom man ansåg att Migrationsverket frångått metoden som tagits fram i samförstånd mellan Barnläkarföreningen, Migrationsverket och Socialstyrelsen.

När Rättsmedicinalverket (RMV) nu kommit med nya metoder för att göra åldersbestämningar på ensamkommande flyktingbarn med hjälp av analys av visdomständer och magnetröntgen av knäleder så säger Barnläkarföreningens ordförande Anna Bärtås till SVT att man stödjer beslutet.

Åldersbedömningar av asylsökande

– Vi har fullt förtroende för att RMV kommer att lösa uppgiften väl. Vi är glada över att de så tydligt utgått från barnkonventionen och haft barnets bästa för ögonen i arbetet. Om vi har synpunkter så kommer vi framföra dem till RMV.

Betyder det att ni nu kommer att titta igenom beslutet och sen ta kontakt med RMV om ni har synpunkter?

– Om RMV har behov av ytterligare kontakt med oss så finns vi som diskussionspart, men det är de som är ansvariga. Vi har förtroende för deras kompetens, och att den metod de nu presenterar blir så bra som möjligt för asylsökande barn och ungdomar.

”Ett steg i rätt riktning”

På frågan om huruvida Barnläkarföreningen nu kommer att ändra sina rekommendationer till medlemmarna så svarar Anna Bärtås att medlemmarna idag inte har något uppdrag att utföra åldersbestämningar, det uppdraget ligger hos Rättsmedicinalverket.

Kommer detta innebära rättssäkra åldersbedömningar av ensamkommande?

– Att bedöma ålder är komplext. Att RMV nu inför medicinska åldersbedömningar som del i detta är ett steg i rätt riktning, säger Anna Bärtås.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Åldersbedömningar av asylsökande

Mer i ämnet