Vill inte utföra abort – nu stoppas barnmorskan igen

Uppdaterad
Publicerad

Först blev hon nekad arbete på Höglandssjukhuset i Eksjö, nu säger även sjukhuset i Värnamo nej till barnmorskan Ellinor Grimmark.

Barnmorskan Ellinor Grimmark gick miste om en anställning eftersom hon med hänvisning till sin tro inte vill utföra aborter. Nu har hon nekats ännu ett arbete.

Tidigare hade hon fått erbjudande om en fast anställning vid Höglandssjukhuset i Eksjö, men var inte längre välkommen när hon förklarade att hon inte ville utföra aborter. Hon hade senare hopp om ett vikariat på sjukhuset i Värnamo, men även där blev det kalla handen.

– Det känns tråkigt. Jag får nej överallt. Jag får inte vara på BB eller förlossningen heller, trots att det inte utförs aborter där, säger Ellinor Grimmark till SVT Jönköpingsnytt.

Hon har anmält första omständigheten till diskrimineringsombudsmannen (DO), som ännu inte har fattat beslut om fallet ska tas upp eller inte, och har för avsikt att anmäla även den andra.

Kommer du fortsätta söka jobb som barnmorska?

– Ja, det kommer jag nog men tyvärr verkar det omöjligt i länet och kanske i Sverige, säger Ellinor Grimmark.

Måste acceptera aborter

Anders Liif är personaldirektör på landstinget i Jönköpings län, som ansvarar för samtliga kvinnokliniker där barnmorskan har varit aktuell som anställd. Han ställer sig bakom kvinnoklinikernas agerande, och menar att som barnmorska måste man acceptera att jobba med aborter.

– Det går inte att säga att vissa arbetsuppgifter vill jag inte utföra. Det gäller i vårt landsting, och det här är inte bara en fråga för Jönköpings län, utan det gäller andra län och regioner också.

Slipper utföra abort i Norge

Ellinor Grimmark berättar att hon arbetar som sjuksköterska i dag, men har utbildat sig och vill jobba som barnmorska och att hon nu överväger att söka jobb i Norge för att få utöva sitt nya yrke. I Norge har man samvetsfrihet, vilket innebär att man kan få slippa vissa arbetsuppgifter som strider mot till exempel ens trosuppfattning.

– Jag hoppas kunna åka dit korta perioder och jobba som vikarie, säger Ellinor Grimmark.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Samvetsfrihet

Mer i ämnet