Tingsrättsdom i barnmorskemålet i dag

Uppdaterad
Publicerad

Barnmorskan Ellinor Grimmark nekades jobb på tre sjukhus i länet när hon inte ville medverka vid aborter. Hon kände sig diskriminerad och stämde Region Jönköping.

Ellinor Grimmark har sökt jobb på alla sjukhus i länet. Men när hon berättat att hon inte vill utföra aborter på grund av sin kristna övertygelse har hon nekats anställning. Grimmark kände sig diskriminerad och stämde för 1,5 år sedan regionen på 260 000 kronor eftersom hon anser att de kränkt hennes samvetsfrihet och religionsfrihet.

– Det är mest för att sätta ner foten och visa att nu får de inte hålla på så här längre, de måste få in alla barnmorskor som finns. Och det finns fler än jag som väntar där ute på att få in samvetsfrihet så att de kan komma ut och jobba, sa hon i samband med tingsrättsförhandlingen i september.

Utföra alla uppgifter

Region Jönköping har menat att det inte alls handlar om diskriminering och har bestridit barnmorskans yrkande om skadestånd.

– Man måste utföra alla förekommande arbetsuppgifter i arbetet som barnmorska och är man inte beredd att göra det har man inte rätt till en anställning, säger Anders Liif, personaldirektör på Region Jönköping.  

På frågan om en barnmorska inte måste utföra alla de arbetsuppgifter som finns i yrket svarade Ellinor Grimmark så här i samband med tingsrättsförhandlingen.

– En barnmorska kan ju aldrig utföra alla uppgifter som en barnmorska kan ha, det är ett jättestort område. Om en barnmorska kan vara på förlossningen och dessutom på BB så räcker det ju bra.

Inte diskriminering

2014 slog Diskrimineringsombudsmannen, DO, fast att Ellinor Grimmark inte har diskriminerats när hon nekats anställning vid tre sjukhus i Jönköpings län. I dag meddelar tingsrätten i Jönköping hur den har bedömt hennes yrkande om skadestånd från Region Jönköping.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Barnmorska nekas jobb

Mer i ämnet