Foto: Philip Naskret / SVTVisa alla (3)
Visa alla (3)

Rättegången inleds i dag

Uppdaterad
Publicerad

Barnmorskan Ellinor Grimmark har stämt Region Jönköpings län för att hon nekats jobb på grund av att hon inte vill vara med och utföra aborter. I dag inleds rättegången i tingsrätten.

– Det känns bra idag. Skönt att det äntligen är dags. Jag har väntat länge, sa Ellinor Grimmark precis innan förhandlingen i Jönköpings tingsrätt inleddes inför ett 20-tal åhörare.

Ellinor Grimmark har på grund av sin kristna tro inte velat vara med och medverka vid aborter. På grund av detta har hon nekats anställning vid tre sjukhus i länet.

Diskrimineringsombudsmannen, DO, har tidigare slagit fast att barnmorskan inte blev diskriminerad på grund av sin tro. DO menade att Ellinor Grimmark nekats jobb på grund av att hon inte vill utföra en arbetsuppgift som är en del av barnmorskeyrket och inte på grund av sin trosuppfattning.

Grimmark har drivit ärendet vidare och har stämt Region Jönköpings län. Hon yrkar skadestånd på sammanlagt 140 000 kronor för känkning mot religionsfrihet, samvetsfrihet och utebliven anställning. Hon menar att Region Jönköpings län har brutit mot Europakonventionen när hon nekats anställning och att detta är ett ingrepp i hennes rätt till samvetsfrihet och religionsfrihet.

Ellinor Grimmark har inte fått anställning vid tre sjukhus i länet; Värnamo sjukhus, Ryhov och Höglandssjukhuset. I sin stämning av Region Jönköping tar hon också upp ett kränkande uttalande som ska  ägt rum på Ryhov.

Regionen bestrider de anklagelser som riktats mot dem och anser inte att de ska betala någon ersättning.

Rättegången inleddes klockan 09.00 vid Jönköpings tingsrätt och pågår i tre dagar.

Under förmiddagen har de mejlkonversationer som barnmorskan har haft med de tre sjukhusen gällande jobbansökningar gåtts igenom. I morgon ska vittnen höras.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Barnmorska nekas jobb

Mer i ämnet