Ellinor Grimmark, barnmorska

Nej till samvetsfrihet vid abort

Uppdaterad
Publicerad

Kristdemokraternas förslag om att anställda inom vården ska kunna säga nej till vissa arbetsuppgifter av religiösa skäl, fick inget gehör. Det röstades med bred majoritet ner av landstingsstyrelsen i Jönköpings län.

Smålandsnytt har tidigare berättat om barnmorskan Ellinor Grimmark från Tenhult som inte fick det jobb hon utlovats för att hon av etiska skäl vägrade att genomföra aborter. Hon anmälde landstinget i Jönköpings län till Diskrimineringsombudsmannen och stämde också landstinget.

Hon sa då till Jönköpingsnytt:

– De lovade mig ett sommarjobb, men när de fick höra vad jag hade för åsikt om att utföra aborter sa de att dessa åsikter inte hörde hemma på en kvinnoklinik.

KD lyfte därefter frågan i en motion där de efterfrågade samvetsfrihet inom vården. Förslaget har nu utretts av fackliga organisationer och landstiingets etiska råd. Alla har varit negativa och menar att ett beslut om samvetsfrihet kan gå ut över patienterna och kvaliten på vården. Den som väljer att arbeta inom vården ska, menar man, också utföra de arbetsuppgifter som ingår i yrket.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Barnmorska nekas jobb

Mer i ämnet