Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör psykologen Emma Lindeblads bästa tips på hur du hanterar ditt barns oro i kristider. Foto: Kajsa Oscarson/SVT

Barnpsykologen: Så pratar du med ditt barn om kriser

Publicerad

Vad ska man säga, och vad ska man inte säga, när barnet har funderingar på vuxenvärldens oro inför elfakturor, krig och framtiden? Barnpsykologen Emma Lindeblad ger sina bästa råd i klippet ovan.

Bris har tagit emot rekordmånga samtal under jullovet, drygt 2 400 barn har ringt. Det är 19 procent fler samtal än föregående år. De flesta samtalen handlar om våld och olika former av psykisk ohälsa, som nedstämdhet och ångest.

Men många samtal handlar också om att barn är oroliga för sina föräldrar ekonomi, vilket organisationen kopplar till höstens energikris och inflation.

SVT Småland bad Emma Lindeblad, psykolog och psykoterapeut på barn- och ungdomspsykiatrin inom region Kronoberg, svara på tre frågor kopplat till oroliga barn.

– Det viktigaste är att man anpassar informationen till barnets ålder och mognad. Var inte för abstrakt för då har barnet svårt att ta informationen till sig, men var inte heller för detaljerad. Det är en balansgång, säger hon.

Se mer i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.