Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Rektor Marie Svensson är redo med ficklampa och spann ifall elen blir frånkopplad. Se mer i klippet hur förskolan rustar inför strömavbrott. Foto: Kajsa Oscarson / SVT

Förskolor i Ljungby rustar för elstopp – bunkrar hinkar och ficklampor

Publicerad

Förskolorna i Ljungby förbereder sig på att elen kan kopplas bort efter regeringens uppmaning till hushållen om att minska på elanvändningen. Rektor Marie Svensson har köpt in vattendunkar och ficklampor till sina förskoleavdelningar.

SVT Småland har frågat samtliga kommuner i Kronobergs och Kalmar län hur de förbereder sina förskolor på ett längre strömavbrott, orsakat av ett planerat elstopp. Ljungby sticker helt klart ut.

Alla rektorer har fått i uppdrag att köpa in material som kan behövas för att hålla igång verksamheten i ett par timmar, om strömmen går. Det är basala, men nödvändiga saker som inte funnits till hands på förskolan tidigare.

Ljungby

Snabbt kritiskt med små barn

Bara några timmar utan ström kan bli kritiska när man har över 80 små barn att ta hand om.

– Vi har köpt in spannar, vattendunkar, ficklampor och våtservetter. En elkris kan komma fort, det flaggas ju för det, säger Marie Svensson, rektor på Harabergets förskola.

Alla vårdnadshavare har fått information om att kommunen rustar för elstopp, och blivit ombedda att skicka med barnen extra varma kläder och filtar.

Minns stormen Gudrun

Enligt Carina Karlund, säkerhetschef på kommunen, kan de tidiga förberedelserna i Ljungby bero på upplevelserna från stormen Gudrun vintern 2005, då hundratals hushåll blev utan el i flera veckor.

– Vi klarade av att hantera den situationen vi hade då som var väldigt exceptionell. Men sen måste man vara medveten om att man kan inte leva på gamla meriter, säger hon.

Hör säkerhetschefen utveckla sitt resonemang i klippet nedan:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Våra verksamheter måste fungera dygnet runt, året alla dagar, oberoende av vad som händer, säger Carina Karlund, säkerhetschef på Ljungby kommun. Foto: SVT / Kajsa Oscarson

Så förbereder kommunerna sina skolor på strömavbrott

I december gick regeringen ut med en uppmaning till hushållen i Sverige att förbereda sig på längre strömavbrott på grund av att elen kan bli frånkopplad. SVT Småland har undersökt hur kommunerna i Kalmar och Kronobergs län rustar sina skolor och förskolor inför att strömmen eventuellt kopplas bort.

Kronobergs län

• Alvesta – Verksamheter har informerat om att hålla datorer och mobiler laddade så att verksamheten störs i så låg grad som möjligt. Manuella rutiner har tagits fram för exempelvis schema på ett icke-digitalt sätt. Kostchefen håller lager med kall mat som kan ersätta varm lunch ett par dagar.

I vår ska extra våtservetter och ficklampor köpas in till förskolorna för att underlätta vid ett kortare strömavbrott.

• Älmhult – Inga förberedelser för kortare avbrott. Vid längre strömavbrott stängs viss verksamhet. Det finns sedan möjlighet att säkerställa exempelvis vattenförsörjning, genom att köra ut mycket stora vattenbehållare.

• Ljungby – Alla rektorer har fått i uppdrag att köpa in utrustning som ficklampor, våtserevetter och vattendunkar. Alla vårdnadshavare har blivit informerade om att kommunen förbereder skolorna inför ett eventuellt strömavbrott.

• Växjö – Kommunen har inventerat kommunens reservkraft och planerat för att Kommunala insatsstyrkan ska ha förmåga att tanka reservkraftverk. Vissa verksamheter har tittat över sina krislådor.

• Markaryd – Samtal om vad som kan hända och hur vi hanterar det görs utifrån ålder på barnen. Inget material har skickats ut.

• Tingsryd – Kommunen har inte förberett barnen på något särskilt sätt, eller skickat ut material till skolorna.

• Lessebo – Följer ordinarie krisplan. Ska uppdateras 2023.

• Uppvidinge – All personal har fått i uppgift att prata med barnen och eleverna om energiläget och energibesparingar och vad det kan innebära, men kommunen har inte skickat ut något material än.

Kalmar län

• Borgholm – I skolorna finns det en krislåda som bland annat ska innehålla filtar, batterier och belysning. Det är upp till varje enhet om barnen ska eller har förberetts på ett längre strömavbrott.

• Mörbylånga – I nuläget har ingen särskild utrustning skickats ut.

• Västervik – Kommunen har valt att inte gå ut med någon specifik information till elever eller vårdnadshavare.

• Mönsterås – Krislådorna på förskolor och skolor uppgraderas. Enheterna har själva inventerat vad de har och vilken utrustning de behöver komplettera med.

• Oskarshamn – I nuläget har ingen särskild utrustning skickats ut.

• Hultsfred – Ingen specifik information har gått ut gällande just strömavbrott, och ingen utrustning har skickats ut till skolorna.

• Vimmerby – Kommunen utreder just nu vilka effekter ett strömavbrott skulle kunna få. Utifrån det bestäms om och vilka material som behöver införskaffas till skolorna.

• Torsås – Kommunen har återkommande samverkansmöte rörande den rådande el-situationen, men har inga planer på att skicka ut utrustning till skolorna.

• Kalmar – Skolköken är beredda att servera skolmat som inte kräver ström för tillagning. De äldre barnen kommer kan vid ett längre strömavbrott hänvisas till hemstudier.

• Emmaboda – Material ska redan finnas ute i skolorna.

• Högsby – För längre strömavbrott återstår att förbereda. Inget material har skickats ut.

• Nybro – Beredskapsplanering samordnas i kommunens forum för civil beredskap. Säkerhetssamordnaren känner inte till om kommunen skickat ut material till skolorna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ljungby

Mer i ämnet