Foto: SVT

Tidigare Tesla-chefen kan satsa miljarder i Småland

Uppdaterad
Publicerad

I dag presenterade Northvolts vd Peter Carlsson, som tidigare varit logistikchef för elbilstillverkaren Tesla, sina planer på en gigantisk batterifabrik i Sverige. Flera kommuner i Småland har fått frågan om en etablering och det handlar om tusentals arbetstillfällen.

Enligt vd:n för Northvolt Peter Carlsson har företaget själva gjort en önskelista över vad som bör finnas på etableringsorten och utifrån det sedan valt ut de kommuner som nu tillfrågats.

– Nu får de visa att de lever upp till våra önskemål, säger Peter Carlsson under tisdagen på presskonferensen.

Enligt Peter Carlsson ska det bland annat finnas möjligheter till god kommunikation, mycket energi, stor yta till fabriken och tillgång på arbetskraft.

Totalt handlar det om ett 20-tal kommuner som är tillfrågade, Växjö, Uppvidinge och Oskarshamn är några av dom. Det handlar om mellan 2000-3000 arbetstillfällen.

Presenteras i sommar

Under juni är förhoppningen att man ska kunna presentera vilken kommun Northvolt etablerar sig i.

– Vi har en tidslinje som vi behöver hålla och vi vill börja bygga fabriken under 2018, säger han på presskonferensen.

Företaget har i dag ett kontor i Stockholm där ett 30-tal personer jobbar med projektet. Batterifabriken ska producera litiumbatterier till elbilar.

– Tiden rätt nu, fler bilar kommer vara eldrivna i framtiden.

Flera involverade

Till en början hette företaget SGF Energy  men heter nu Northvolt. Peter Carlsson som bott i Växjö har tidigare varit logistikchef på Tesla. Upp till 40 miljarder krävs för att färdigställa projektet, skriver DI.

Flera bolag, bland annat Vattenfall, riskkapitalister och statliga Vinnova och Energimyndigheten står bakom delar av finansieringen.

I ett pressmeddelande från Vattenfall framgår att det handlar om Europas största fabrik för litiumbatterier. Vattenfall investerar inledningsvis fem miljoner kronor.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Batterifabriken

Mer i ämnet