Här tankas bussen med vanlig diesel, trots avtal om att bussarna ska köras på miljövänligt bränsle. Foto: privat/Norrtelje Tidning

Bergkvarabuss bryter mot miljöavtal – tankar med diesel

Uppdaterad
Publicerad

Bergkvarabuss, med huvudkontor i Kalmar, kör skolskjutsar i Norrtälje. Ett villkor i den upphandlingen är att bussarna ska köras med miljövänligt fossilfritt bränsle. Men Norrtelje tidning avslöjar nu att bussbolaget tankar med vanlig diesel, vilket strider mot avtalet med kommunen.

Anonyma chaufförer berättar för tidningen att skolbussar tankas med diesel. För att tanka fossilfritt måste chaufförerna nämligen lämna kommungränsen och köra 2,5 mil, något som tar tid, framförallt för de mindre bussarna som måste tankas ofta. Lösningen har blivit att bryta mot avtalet och tanka med diesel inom kommungränsen.

Enligt Norrtälje tidning står det i avtalsvillkoren att alla undantag från regeln om fossilfritt bränsle måste godkännas av Norrtälje kommun, men någon sådan förfrågan har inte inkommit.

Till tidningen säger Bergkvarabuss att de under ungefär en veckas tid tankat med diesel på grund av att de bytt leverantör/tankställe. Men enligt uppgifter till Norrtelje tidning ska det handla om en längre period än en vecka. Bergkvarabuss svarar med att de ska göra vidare undersökningar internt för att ta reda på hur lång tid det handlar om.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.