• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Borås kommun, Västra Götalands län. Det brinner i en fastighet i centrala Borås med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Sjuhärad.

Bergkvarabuss tillbakavisar uppgifter om tekniska problem

Uppdaterad
Publicerad

Tre barn har avlidit och 20 personer vårdas fortfarande på sjukhus efter den svåra bussolyckan i Sveg. Dagen före olyckan larmades det internt om tekniska problem på bussen – detta enligt uppgifter till TV4.
Bergkvarabuss uppger att bussen var inne på verkstad den dagen, men bara som en extra säkerhetskoll före den långa resan.

Simon Sandberg, marknadschef och pressansvarig på Bergkvarabuss, säger att detta gjordes som en extra säkerhetsåtgärd:

– De tekniska problem som det rapporteras om i media har jag inte hört talas om. Vi var tvärtom särskilt noga med säkerheten inför den här skidresan. Därför tog vi in bussen på verkstad på fredagen.

Tillbakavisar uppgifter

Enligt uppgifterna till TV4 ska bussen ska ha krängt från sida till sida och haft problem med styrningen. Detta skulle ha rapporterats internt inom Bergkvarabuss. Uppgifter som tillbakavisas:

– Ingen chaufför skulle ha gett sig ut med en buss som inte var 100-procentigt säker.

När olyckan inträffade vid 7-tiden på lördagsmorgonen återstod tio mil till slutmålet, Klövsjö i Jämtland. Chauffören hade då kört sedan tio på kvällen innan. Vid 04.20 stannade bussen på en rastplats i Lesjöfors, där han tog 45 minuters rast, uppger Simon Sandberg.

I den vevan talade bussföraren också med bussbolaget och talade om att allt gått enligt plan. Han kände sig pigg och fräsch.

Två och en halv timme senare var dödsolyckan ett tragiskt faktum.

Läs mer: Tre barn dog i bussolyckan

Polisen förtegen

Enligt TV4 ska polisen känna till uppgifterna om att det fanns tekniska problem med bussen och använda sig av dem i sin polisutredning.

– Jag kan varken bekräfta eller dementera detta, säger Erik Sidenvall, chef för yttre personal vid polisen i Härjedalen.

Olycksbussen har tagits i beslag av polisen och finns i Sveg, ett par mil norr om olycksplatsen. Polisens tekniker och haverikommissionen genomför tekniska undersökningar både av bussen och vägavsnittet på E45 där olyckan inträffade.

Läs mer: Olycksbussen underkändes två gånger i höstas

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bussolyckan i Härjedalen

Mer i ämnet