Håkan Wifvesson, vd Swerock AB. Foto: TT/pressbild

Swerock ändrar sig till viss del angående bergtäkten i Alvesta

Uppdaterad
Publicerad
Företaget Swerock som planerar en bergtäkt i Alvesta kommun ändrar sig nu på ett par punkter efter synpunkter från berörda. Men när det gäller den kritiserade trafiksituationen i Gemla utanför Växjö så menar företaget att de inte har någon möjlighet att påverka.

Företaget Swerock har ansökt om att bedriva bergtäktverksamhet i Engaholm i Alvesta kommun. Något som innebär att merparten av transporten till och från platsen är planerad att ske via väg 707 genom Gemla i Växjö kommun. Det handlar ungefär om 60 tunga lastbilar som varje dag kommer passera genom samhället.

Det här har lett till protester från de boende i Gemla och Växjö kommun anser sig har blivit förbisedda i frågan. Samtidigt har kommunledningen i Alvesta ställt sig positiv till den planerade bergtäkten.

Ett flertal organisationer och enskilda personer har lämnat in yttranden till länsstyrelsen. Nu har Swerock tagit del av dem och bemöter dem.

Ingen ändring gällande trafik genom Gemla

När det gäller det som främst oroar Gemlaborna, nämligen trafiksituationen, så skriver Swerock i sitt bemötande att det är Trafikverket som har huvudansvaret som väghållare. Swerock har inte möjlighet att utföra åtgärder längs statlig väg eller på privat mark.

– Det är Trafikverket som ger okej eller inte okej vad det gäller vägen och här har Trafikverket gett sitt godkännande. Men sedan kan ju jag som privatperson tycka att det är bra att få en så bra dialog som möjligt med de boende. Det är bra att vi hjälps åt att hitta en bra lösning för barn, unga och vuxna i Gemla, säger Håkan Wifvesson, vd på Swerock.

Endast produktion dagtid

Swerock ändrar sig och går på länsstyrelsens förslag vad gäller bullernivåer. Företaget går också Växjö kommun till mötes när det gäller önskemålet att inte att spränga, borra eller skutknacka före klockan 07:00. Företaget åtar sig också att anlägga en bullervall.

– Vi är väldigt tillmötesgående och avser att köra produktion på dagtid, säger Håkan Wifvesson.

Nu är det upp till länsstyrelsen att utifrån de synpunkter som kommit in fatta beslut om det blir någon bergtäkt eller inte.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Planerad bergtäkt i Alvesta kommun

Mer i ämnet