Dagen efter branden i Sjösås kyrka utanför Braås. Foto: Carl Carlert

Besiktning igång av Sjösås nya kyrka i Viås – ingen rasrisk efter branden

Publicerad

Polisen har inte kunnat utreda brandorsaken i Sjösås nya kyrka i Viås eftersom det funnits en rasrisk efter branden. Nu har kyrkan själva besiktat kyrktornet vilket öppnar upp för en teknisk utredning.

Under måndagen genomförde kyrkan den första rasriskbedömningen med hjälp av en kranbil.

– Det är en del löst material som måste bort. Men stommen är ganska intakt, det är ingen rasrisk på själva ruinen, säger Mats Lindblad, kyrkogårds- och fastighetschef på Svenska Kyrkan.

Nästa steg i rasriskbedömningen är att demontera de lösa delarna med ytterligare en kran, vilket kan ske först nästa vecka.

Teknisk undersökning väntar

Det var lördagen den tredje september som Viåsborna såg byns kyrka från 1860-talet stå i lågor. Hur kyrkan började brinna är ännu inte fastställt, och polisen har inte kunnat påbörja en teknisk undersökning eftersom det finns en rasrisk.

Ärendet ligger och väntar på bordet hos Marcus Gustavsson, gruppchefen för grova brott.

– Det är betydligt svårare när det går så långt tid, självklart, men vi kan ju inte heller äventyra kollegornas hälsa som ska göra undersökningen.

Är det ens någon idé att polisen gör en teknisk utredning när det gått mer än en månad sedan branden?

– Det är mycket möjligt att det inte är det. Jag ska prata med kyrkan nu och därefter ska vi göra en bedömning, säger Marcus Gustavsson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.