Kalmar kommun kommer att hyra den nya simhallen i Snurrom i stället för att driva den i egen regi. Foto: Stina Stjernkvist/TT

Beslut fattat: Kalmar kommun ska hyra nya simhallen i Snurrom

Uppdaterad
Publicerad

Nu står det klart – Kalmar kommun kommer hyra den nya simhallen i Snurrom av företaget Kunskapsporten AB. Beslutade fattades i fullmäktige under måndagseftermiddagen.

Frågan om Kalmars nya simhall har stötts och blötts under flera års tid. Den senaste frågan som politikerna fattade beslut kring var huruvida man skulle bygga och driva den i egen regi eller hyra den av företaget Kunskapsporten AB.

På måndagseftermiddagen fattades det beslut om det sistnämnda alternativet. Vänsterpartiet och Miljöpartiet var emot hyresalternativet medan övriga partier var för.

Kostar 29 miljoner om året

Kostnaden för kommunen landar på knappt 29 miljoner kronor per år och avtalet gäller i 35 år. Kommunen har räknat på kostnaden för att hyra jämfört med att bygga och driva själva, och beräkningarna visar att det över hela kontraktsperioden kommer bli en merkostnad på cirka 90 miljoner – jämfört med om man byggt själva.

Man resonerar som så att kommunens risktagande blir lägre genom att hyra den av en extern leverantör, då de har mer erfarenhet av att hantera risker som kommer med badanläggningar som är tekniskt avancerade byggnader.

I driftsformen för den nya simhallen lyfter man även upp att ett större kommersiellt drivet bad gynnar kommunens besöksnärning.

Beräknad byggstart är någon gång under 2022, och den nya simhallen beräknas stå klar i början av 2025.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer