Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
En varg fångades på bild vid en åtelkamera i Högsby kommun i november. Foto: Privat/ Länsstyrelsen

Beslut om skyddsjakt på problemvargen i Kronoberg

Uppdaterad
Publicerad

Länsstyrelsen i Kronobergs län har beslutat om skyddsjakt på vargen som går under namnet G93-23.

Vargen – som redan är del i en skyddsjaktprocess i grannlänet – ligger bakom flera attacker på tamboskap i Kronoberg sedan november.

Vargen G93-23 är en känd problemvarg som attackerat tamboskap i länen Kronoberg, Kalmar, Skåne och Halland.

Risken större än skyddsvärdet

Eftersom vargen, som är en avkomma från en invandrad varg, bedöms som genetisk viktig för den svenska vargstammen så krävs mycket för att en skyddsjakt ska bli aktuell. Bland annat ska skadeförebyggande arbete utföras.

Länsstyrelsens bedömning är nu att de skyddsförebyggande åtgärderna inte är tillräckliga – och att risken för fler angrepp i närtid överväger skyddsvärdet på vargen.

Nytt läge – kullsyskon i Uppsala län

Dessutom vet man att ett kullsyskon finns i Uppsala län, säger Magnus Lundmark, naturskyddshandläggare Länsstyrelsen i Kronobergs län.

– Vi känner nu till att det finns ett kullsyskon till vargen 93-23 vilket betyder att den inte är lika kritisk genetiskt sett, säger han till SVT.

Skyddsjakt stoppad i Kalmar län

Länsstyrelsen i Kalmar län utlyste skyddsjakt på vargen redan i november, men skyddsjakten i Kalmar län överklagades av Svenska Rovdjursföreningen och beslutet revs upp av förvaltningsrätten i Luleå. Beslutet har efter det överklagats av länsstyrelsen och ärendet hanteras nu i kammarrätten.

Trots att den processen pågår väljer nu Länsstyrelsen i Kronobergs län att utlysa skyddsjakt på samma varg.

– Beslut från kammarrätten är något som kan ta tid och vi är i en situation där vi har en rad vargangrepp som gör stor skada, säger Magnus Lundmark vid Länsstyrelsen i Kronobergs län.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Gunnar Olsson har 45 tackor på sin gård utanför Kalmar. Några av dem har han matat med flaska när de var lamm. Hör honom berätta mer om fåren, och oron för en vargattack, i klippet ovan. Foto: Amanda Svensson/SVT

Sedan den 1 november 2023 är det bekräftat att sju vargangrepp skett på tamboskap i Kronobergs län. Totalt har 29 får dödats.

Fyra angrepp av vargen G93-23 är konstaterade, ytterligare två är misstänkta angrepp, i Kronobergs län. Foto: Länsstyrelsen i Kronobergs län

Teckenförklaring

Röd linje: gräns för skyddsjaktsområdet. Gränsen tar hänsyn till vägnät och länsgräns. Ett rejält karantänområde mot Kostareviret är taget. Storleken motiveras av att vargen rör så pass mycket på sig.

Röda stjärnor: konstaterade angrepp av G93-23

Gula stjärnor: misstänkta angrepp av G93-23

Röd fyrkant: förmodat orelaterat angrepp.

Källa: Länsstyrelsen i Kronobergs län

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.