Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Ilko Corkovic (S) är kommunalråd i Borgholms kommun. Han tycker att förslaget om att man som delårsboende ska kunna betala kommunalskatt i den kommun man befinner sig i är bra ur rättvisesynpunkt, men han tror inte att det kommer att fungera i praktiken. Foto: Johan P Hammarstedt/SVT

Förslaget: Betala skatt på din semesterort

Uppdaterad
Publicerad

Bor du delar av året i ditt fritidshus, då ska du också skatta i den kommun som fritidshuset ligger i.

Det föreslår de båda liberalerna Barbro Westerholm och Lina Nordquist i en motion till riksdagen. För en kommun som Borgholm med väldigt många delårsboende, skulle det kunna innebära ett stort kassatillskott.

Borgholms kommun har knappt 11000 invånare.

Men kommunen har också 6800 fritidshus, där många bor stora delar om året. Och om de personerna skulle bidra med sin kommunalskatt under tiden de är i sitt fritidshus, skulle det betyda betydande skatteintäkter för Borgholm.

– Motionen är behjärtansvärd och ur rättvisesynpunkt säkert bra, säger Ilko Corkovic(S), kommunalråd i Borgholm.

Gungor och karuseller

Och vid en snabb titt utifrån verkar det som att det borde vara en bra affär för kommunen, att skattemiljonerna skulle kunna ticka in i riklig mängd. Men kommunalrådet i Borgholm tror inte att det kommer att fungera.

– Det går inte att vinna både på gungorna och karusellerna. Det skulle justeras i skatteutjämningssystemet, tror Ilko Corkovic (S).

Skatteutjämninssystemen går ut på att de rika kommunerna bidrar med pengar till de fattiga kommunerna. För Borgholms del innebär det intäkter på cirka 155 miljoner kronor årligen. Det summan skulle minska, tror kommunalrådet, om ett system med delårsbeskattning skulle införas.

– När man införde fastighetsavgiften, som alla delårsboende betalar i Borgholms kommun idag, då minskade skatteutjämninssystemet i samma mån, säger Ilko Corkovic.

Flytta hit permanent

Dessutom poängterar han att de delårsboende redan bidrar mycket till kommunen. Förutom fastighetsavgiften betalar de för renhållning, vägavgifter, vatten och avlopp. Och de bidrar till ökad handel i kommunen.

– De tillbringar mycket tid här, och vi vet att de har sitt hjärta här. För oss vore det bästa att de bodde här året runt, säger Ilko Corkovic.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer