Så här ser det ut på Alvaret. Varken vatten eller gräs syns på långa vägar. Foto: SVT

Betet är borta – torkan har tagit allt

Uppdaterad
Publicerad

Knappt ett enda regnmoln så långt ögat kan nå. Så har det varit för lantbrukare vid Alvaret på Öland. Torkan har varit outhärdlig för förtvivlade boskapsskötare.

SMHI:s prognoser såg positiva ut i början av sommaren. Sol och härlig värme.

När solen sedan har gassat på under flera månader i sträck, blir det torrt i markerna. För torrt, är uppfattningen bland de öländska lantbrukarna. De har haft ytterst lite regn sedan i våras.

Torkan i småland 2018

– Det var väl tio millimeter någon gång i maj, sedan var det tio millimeter i helgen. Det är allt vi har fått, säger lantbrukaren Roland Andersson.

Sommarregnet är ytterst viktigt för de utsatta betesdjuren. Det enda som finns att tillgå nu är damm, istället för frodigt gräs. Roland Andersson beklagar sig över platser där det skulle ha funnits vatten, men där jord nu blåser upp i vinden där han går.

Foto: SVT

– Här skulle det ha varit en sjö, säger han när han blickat ut över slätten.

Halm blir till foder

Maten som djuren får är halm, istället för det vanliga gräset. Halmen används vanligtvis för att täcka golvet inne på ladugården. Till följd av det torra vädret blandar Roland det med vanligt foder.

– En bunt halm kostar omkring 40 000 kronor. Jag har inget val, behöver korna mat så får de ta det de får, säger Roland Andersson.

För första gången får han ta till en metod som förr tiden användes om fodret till djuren skulle ta slut. Nämligen att såga av grenar med asklöv.

– Det har inte behövts förut, men nu är det knapert. Man måste ta det som finns. Det gäller att rädda djuren, för att slippa slakta dem. För när de väl är slaktade går det inte att göra något åt dem, säger han.

Samarbete sinsemellan är viktigt

När läget är så pass utsatt måste lantbrukare ta hjälp av varandra på Öland. Om inte annat bara för att prata en liten stund.

Han stannar till hos andra lantbrukare i trakten, som är i samma läge som Roland. De förstår varandra i de svåra tider som råder.

– Är det jobbigt är det också viktigt att hälsa på varandra, för att se så att ingen mår dåligt. Det här leder lätt till depressioner, man måste vara uppmärksam på det, säger Roland Andersson.

Han tycker att läget är besvärligt. Ändå ger han inte upp hoppet om att saker kommer bli till det bättre.

– Jag har alltid varit optimist. Det löser sig på ett eller annat vis.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Torkan i småland 2018

Mer i ämnet