Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet kan du höra hur en bevattningsdamm fungerar. Foto: SVT

Bevattningsdammar – kan vara en lösning på torkan på Öland

Uppdaterad
Publicerad

Lantbrukare behöver stora mängder vatten, vilket har blivit allt svårare att hitta på Öland, när grundvattennivåerna oftare är lägre sommartid. Lantbrukaren Tommy Petersson på norra Öland ser att de måste ändra sin strategi och börja bygga fler bevattningsdammar, för att kunna lagra vatten.

– Ska det finnas något lantbruk kvar på norra Öland, där jag bor, så måste vi ha bevattningsdammar, säger lantbrukaren Tommy Petersson. 

Driver projekt ihop med grannar 

För drygt ett år sedan gick Tommy Petersson ihop med sex grannar i ett projekt där de vill samla upp vattnen i bevattningsdammar, som annars skulle rinna ut i havet. Det är en stor investering, men det tar också lång tid att få alla tillstånd från myndigheterna. 

– Vi tycker att det tar för lång tid. Det ser ut att bli ytterligare ett torrår, så vi är lite stressade. Samtidigt är det inte bara vi människor som lever på den här planeten, utan här finns det växter, insekter och andra djur som vill ha del av vattnet, så det är mycket att ta hänsyn till, säger han.

I klippet ovan förklarar lantbrukaren Tommy Petersson hur bevattningsdammen fungerar. Foto: SVT/Clary Kroon

Lantbrukare kan få stöd till dammar 

Sedan 1 januari i år kan företag som bedriver jordbruksverksamhet ansöka om investeringsstöd för att bygga bevattningsdammar, genom den så kallade strategiska planen för EU:s jordbrukspolitik. Det betyder att lantbrukare kan få 30 procent av utgifterna betalade, eller högst 750 000 i stöd, per damm.  

I Kalmar län har fem ansökningar kommit in hittills. Under fem år kan omkring tio miljoner delas ut, men det kommer inte räcker till så många dammar, eftersom det är en dyr investering. I de ansökningar som kommit in kostar den billigaste dammen 750 000 kr att bygga och den dyraste 2,5 miljoner. 

– Vi hoppas att vi ska få mer pengar. Det finns ett stort behov i Kalmar län eftersom det varit torka under flera år, säger Viktor Bruse, handläggare på länsstyrelsen i Kalmar län.

I Kronobergs län har det ännu inte kommit in någon ansökan om investeringsstöd för att bygga bevattningsdammar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.