Foto: TT

Bevattningsförbud i flera kommuner

Uppdaterad
Publicerad

I flera delar av landet råder det vattenbrist och av den orsaken har flera kommuner bevattningsförbud. Det innebär att det är förbjudet att använda kommunalt vatten till bland annat gräsmattor och pooler.

Borgholm och Mönsterås är två av åtta kommuner i Småland och på Öland som har bevattningsförbud. I Mönsterås infördes bevattningsförbudet under juni månad och gäller tills vidare. Förbudet gäller under sommarperioden då det används mycket dricksvatten för bevattning av gräs, häckar och till att fylla pooler. Detta orsakar problem då naturens vattenmagasin inte hinner fyllas på i samma takt. 

– Bevattningsförbudet innebär att man inte får använda det kommunala vattnet till att vattna gräsmattor, blommor eller liknande i trädgårdar med spridare eller slang. Man får inte heller fylla eller byta ut vatten i pooler som är större än 3 kubikmeter, säger Anders Lindholm, VD vid Borgholms Energi.

Till skillnad från Mönsterås har Borgholms kommun gott om vatten men har ändå bevattningsförbud varje år, det är något som kommunfullmäktige har beslutat. 

– Nu skulle vi kunna hantera upp till åtta år av torka men bevattningsförbudet har vi på grund av högt tryckfall i rören när vi har mycket turister här under somrarna, skulle man då bevattna också skulle det bli problem. Varför vi inte införskaffar större rör är för att vattnet kommer att stå stilla under vintern och det är inte bra, säger Anders Lindholm, VD Borgholms Energi.  

Kommuner med bevattningsförbud i Kronobergs och Kalmar län:

Borgholm 

Emmaboda 

Hultsfred  

Högsby  

Mönsterås  

Mörbylånga 

Vimmerby  

Älmhult  

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.