Det är fortfarande viktigt att spara vatten, då grundvattennivåerna ännu är låga i områden där det varit bevattningsförbud. Foto: Pontus Lundahl/TT

Småländska brunnar kan sina – här är vattenbristen värst

Publicerad

SMHI gick under måndagen ut och varnade för att det kan uppstå vattenbrist på flera håll i Sydsverige. Nu riskerar de med enskilda brunnar att bli utan vatten.

– Flödena i våra vattendrag är mycket lägre än vad som är normalt för sommaren. Det drabbar även grundvattnet och då finns det en risk att de som har enskilda brunnar får problem, säger Erika Nilsson, vattenhandläggare på Länsstyrelsen i Kalmar.

Mindre regn än i Kronoberg

Bakgrunden till vattenbristen är att det inte har regnat tillräckligt i Kalmar län under våren. Länets geografiska läge gör dessutom att det får mindre regn än exempelvis Kronobergs län.

– På Östkusten ligger vi i något som kallas för regnskugga. Ofta kommer regnen från väster och det regnar ganska mycket på det Småländska höglandet men när molnen kommer hit så har det regnat färdigt, säger Erika Nilsson.

Torrt även i Kronoberg

I Kronoberg har det regnat mer än i Kalmar län men man ser ändå låga nivåer i vissa vattendrag. Samtidigt väntas nu varmare luft från Spanien dra in över Sverige.

– Det vi har lärt oss från förra året är att nivåerna kan sjunka ganska snabbt och får vi nu en längre period med värme och lite nederbörd så finns risken att det blir så, säger Åsa Fredriksson, vattenvårdshandläggare på Länsstyrelsen i Kronoberg.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer