Elever och lärare från Ölands folkhögskola fredsmanifesterar. Foto: Pav Johnsson

Bildade fredsmärke av sina kroppar

Uppdaterad
Publicerad

Med hjälp av sina kroppar skapade ett 50-tal personer på tisdagen ett fredsmärke vid Konstens hus på Öland. Manifestationen var en protest mot militärövningen Aurora 17 som just nu pågår.

På tisdagseftermiddagen hölls en fredsmanifestation vid Konstens hus på Öland. Ölands folkhögskola arrangerade manifestationen som bestod i att ett 50-tal elever och lärare från skolan tillsammans bildade ett fredsmärke av sina kroppar och vita skynken.

– Vi gör detta för att vi tycker att militarismen inte är hållbar i längden. Vi vill att nationer ska ha en dialog med varandra i stället för att rusta upp, säger Lars Apelmo, kursansvarig vid Ölands folkhögskola.

Aurora 17

Anledningen till att manifestationen hölls den här veckan är militärövningen Aurora 17. Lars Apelmo menar att ”fredsrösten” sällan hörs i den offentliga debatten.

– Vi vill göra vår röst hörd. Experter som får uttala sig är ofta militärer och andra som är för ett militärt försvar. Vi vill ha en debatt om försvar och visa på att det kan finnas andra konfliktlösningar än de militära. Det är viktigt att vi på folkhögskolor hänger med i samhällsdebatten, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Aurora 17

Mer i ämnet