Johanna Ode, bostadspolitisk expert på Riksbyggen tror att ungbolån kan vara en bra lösning. Foto: TT och Kristian Pohl/pressfoto

Statliga bolån för unga – kan vara en del av lösningen

Publicerad

Bostadsbristen gör att många unga har svårt att ta sig in på bostadsmarknaden. Det är långa köer för att få en hyresrätt och för många unga kan det vara omöjlighet att spara ihop till en kontantinsats till en bostadsrätt. Nu föreslår fastighetsförvaltaren Riksbyggen ett statligt bolån för unga, som en del av en lösning. Och bostadsministern är positiv.

Riksbyggen föreslår ett ungbolån, en ny statlig låneform, som skulle ge unga möjlighet att investera i sitt första egna boende. 

– Vi kan se att det är kontantinsatsen som är det största hindret för de unga. Tillsammans med de skärpta amorteringskraven så blir det väldigt svårt för unga att få bolån. De flesta unga vill äga sin bostad och ett ungbolån skulle ge tusental unga möjlighet till ett eget hem, säger Johanna Ode, bostadspolitisk expert och verksamhetsutvecklare på Riksbyggen. 

Vad tror ni att ett statligt ungbolån skulle få för effekter? 

– Våra beräkningar visar att mellan 5000 och 10 000 hushåll skulle kunna komma i fråga för det här stödet årligen och för dem skulle det göra stor skillnad.

Bolund öppnar för förslaget

Ungbolånet skulle vara en ny statlig låneform, som skulle fungera på liknande sätt som CSN-lån gör idag och bostadsminister Per Bolund (MP) tycker att förslaget är intressant. 

– Jag tycker att det låter som ett väldigt spännande förslag. Vi har ju idag lån för att kunna studera, vilket är en investering för framtiden, men för en ung person kan det vara en lika viktig investering att få ett boende, säger han. 

I klippet kan du höra ministern utveckla svaret. 

• Lånet riktar sig till unga vuxna i åldern 18-35 år 

• Lånet omfattar maximalt tio procent av bostadens marknadsvärde med ett tak på 300 000 kr 

• Låntagaren står själv för de återstående 5 procenten av kontantinsatsen 

• Banker kan precis som tidigare bevilja lån upp till 85% av marknadsvärdet 

• Räntan på lånet består precis som studiestödet av statens upplåningskostnad plus avgiften för administration och är inte avdragsgill 

• Lånet är amorteringsfritt under maximalt fem år 

• Amorteringskrav två tillämpas inte 

Källa: Riksbyggen 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer