Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Vi räknar med att 10-15 000 besökare kommer till vår bilträff. Det är en av de största i Europa säger, Verner Hemmingsen, arrangör för American Days. Foto: Niclas Wimmerberg/SVT

Öland fylls av raggare – nu är gigantiska bilträffen igång

Uppdaterad
Publicerad

Mellan den 1–4 juni arrangeras en stor bilträff på Öland. Tiotusentals besökare väntas till evenemanget på Lundegård camping norr om Borgholm. Trafikverket och polisen förväntar sig störningar i trafiken till och från Öland – och uppmanar alla bilister att ta det lugnt i trafiken.

– Vi räknar med att 10-15 000 besökare kommer till vår billträff. Det är en av de största i Europa säger, Verner Hemmingsen, arrangör för American Days.

Klassiska fordon och musik

Den stora bilträffen på Öland, American days, innehåller utställning med klassiska amerikanska bilar, motorcyklar och lastbilar – men också musik. 25 band från olika delar av Europa kommer att leverera 60-talsmusik. Det kommer också serveras passande amerikansk mat.

– Det är inte bara en bilträff, allt i ett gör att det blir intressant.

Helen Magnusson från Skåne rullar in på Lundegårds camping  i en stor mullrad röd Cadillac.

– Gemenskapen och musiken är viktig, säger hon.

Vad är det som är så speciellt med amerikanska bilar?

– Allt, säger Helene Magnusson.

Trafikproblem

Det kan bli trångt på Ölandsbron i helgen och stundtals besvärligt att ta sig till Öland. Vägverket varnar trafikanter redan på Kalmarsidan om problem.

Kan ni ansvariga göra något för undvika trafikkaos?

– Nej det är Trafikverket och polisen, vi har fått tillstånd att sänka hastigheten här så att man får bort alla bilar och motorcyklar så snabbt som möjligt, mer kan vi inte göra, säger Verner Hemmingsen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.