Växjö stift letar efter två ungdomar som vill få en inblick i den kyrkliga vardagen. Foto: Janerik Henriksson/TTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Nu har du chansen att bli biskop för en dag

Växjö stift söker två ungdomar mellan 14 och 18 år som för en dag vill ta över biskopsstaven och vikariera som biskop i sommar.

Den 17 augusti bjuder biskop Fredrik Modéus in två ungdomar att ta över hans jobb för en dag. Den sökande ska vara mellan 14 till 18 år och bo någonstans i stiftet, som består av större delen av Småland, hela Öland och en liten del av Halland.

– Det ska bli väldigt roligt. Jag tycker att allt arbete med ungdomar är jätteviktigt och jag vill hitta nya sätt att träffa dem på. Min plats är ute i församlingarna och inte bakom ett skrivbord, säger Fredrik Modéus.

Möjlighet att testa biskopskåpan

Ansökan är öppen till den 30 april, men redan nu har några ansökningar kommit in till biskopen. I dagen kommer det ingå ett besök på biskopsgården och domkyrkan i stiftstaden Växjö, men det kommer även finnas chans att hälsa på i mini-biskoparnas hemtrakter.

– Vi är flexibla och formar dagen utifrån de sökande. Kommer de ifrån Kalmar-trakten till exempel så åker vi dit, säger Fredrik Modéus.

Kommer de utvalda få chans att prova biskopskläderna?

– Haha, ja kanske det. Vi har inte tagit fram några detaljer än, men det kan vi nog ordna.

Vill utveckla arbetet med unga

Enligt biskopen finns det uppåt 3000 konfirmander och 900 unga ledare i stiftet. Han tror därför att de efterfrågade åldrarna är passande för ansökan och att det finns många ungdomar att rikta sig till.

– Vi vill nå ut till dem på alla sätt vi kan, till exempel via sociala medier. Vi vill höra vad de tror om framtiden och morgondagens kyrka.

Så arbetar vi på SVT Nyheter

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer