Svenska kyrkan har ett systematiskt arbete för att förhindra övergrepp, säger biskop Fredrik Modeus. Foto: Kristin Renulf

Biskopen: ”Jag är alldeles skakad”

Publicerad

Fredrik Modéus, biskop i Växjö stift är bestört efter att det uppdagats att en av kyrkans anställda anhållits misstänkt för sexuellt utnyttjande av barn.

– Jag blev bestört, ledsen och väldigt bekymrad eftersom sådant här inte ska kunna hända, säger biskop Fredrik Modéus till SVT Nyheter.

Har de här övergreppen skett i hans jobb i Svenska kyrkan?

– Det enda vi vet just nu är att en man som arbetar i Svenska kyrkan är anhållen. Jag tror att det klokt att inte föregripa det som väntar.

Biskopen har själv inte varit i kontakt med mannen, som har en chefsposition inom Svenska kyrkan i Kronoberg, men säger att han talat med mannens överordnade.

– Utredningen är på gång och jag vill inte vill föregripa den. Vi vet inte var det här landar. För mig är det viktigast att upprepa att det här är fruktansvärt, jag är alldeles skakad av det som hänt.

Vad händer med mannens anställning? Kan han vara kvar?

– En senare fråga, framför allt en fråga för det pastorat där han är anställd.

Enligt Modéus finns sedan många år ett systematiskt arbete med att förhindra övergrepp inom kyrkan.

– I varenda stift finns det kontaktpersoner som finns till förfogande för sådana här frågor, så Svenska kyrkan gör rätt mycket i förebyggande arbete, skulle jag vilja säga. Men tyvärr är det så att sådant här händer, det ska inte få hända men det händer uppenbarligen. Nu är det en utredning och vi får avvakta innan vi har alla fakta.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Kyrkoanställd misstänkt för barnsexbrott

Mer i ämnet