Johan Palm tappar björksav som han sedan kokar till björksirap Foto: privat

Björksav – en outnyttjad resurs

Uppdaterad
Publicerad

Självhushållning är en växande trend. Fler vill odla grönsaker, ha höns i trädgården och tappa sin egen björksav. Men björksaven kan också ses som en outnyttjad resurs.

Johan Palm är har tidigare jobbat på Träcentrum i Nässjö, men har sedan några månader tillbaka gått i pension. När SVT Nyheter Småland ringer upp honom håller han på att koka björksirap. Han har själv tappat björksav för husbehov i 20 år och sett att intresset ökat.

– Nu är många fler än jag som tappar björksav för husbehov. Jag tror att genom att intresset för självhushållning ökar, så ökar också intresset för produkter som björksav, säger han.

Outnyttjad resurs

Men även att intresset ökat i Sverige så tycker Johan Palm att det är en outnyttjad resurs. I till exempel Finland och Ryssland har de en mycket starkare tradition.

– Där kan man köpa björksav i affären och de använder den bland annat till brödbakning.  

Anders Åhström är skogsbrukare, men för ungefär femton år sedan var han projektledare för ett projekt ”Biprodukter på lövträbas” som skulle ge inspiration till olika produktområden. Redan då tog de upp att björksav är en outnyttjad resurs och han tycker fortfarande att det stämmer.

– Det tillverkas några produkter i Sverige som till exempel björkvin och björksirap, men vi ligger långt efter andra länder som till exempel Finland. Där har de tagit vara på kunskapen och traditionen på ett annat sätt. Jag tror till exempel att det skulle kunna finnas en efterfrågan på en naturlig energidryck som är ekologisk rakt igenom, säger han.

Och just eko-trenden tror Anders har gjort att det blivit populärare att tappa björksav.

– Intresset för ekoprodukter växer explosionsartat de senast åren och björksav kan vara en del av det i allra högsta grad, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.