Bly och gifter i marken vid förskola

Uppdaterad
Publicerad

Bly och cancerframkallande ämnen har hittats i jorden intill en förskola i Nybro kommun.

P4 Kalmar uppger att det var barn vid Högabergs förskola i Pukebergsområdet i Nybro som för en tid sedan hittade glas i marken på förskolans gård. Det gjorde i sin tur att personal slog larm, vilket resulterade i att en markundersökning genomfördes.

Undersökningen visar på för höga halter av cancerframkallande ämnen. Såväl halterna av bly som av de aromatiska kolvätena ligger över Naturvårdsverkets riktvärden för känsliga markområden.

Har spärrats av

Området där man funnit den förorenade jorden, antas ha varit en gammal soptipp och är nu avspärrad. Nästa vecka kommer kommunen att ta ställning till vilka åtgärder som ska vidtas.

När Smålandsnytt söker kontakt med representater för Nybro kommun, får vi inget svar på våra frågor om den förorenade marken vid förskolan utan vi blir ombedda att återkomma på måndag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.