Foto: TT/SVT

BO: ”Förbjud att barn tvångsvårdas med vuxna”

Uppdaterad
Publicerad

Efter gårdagens Uppdrag granskning kräver Barnombudsmannen ett förbud mot att barn och unga vårdas inom rättspsykiatrin eller tillsammans med vuxna.

Kravet är dels en reaktion på det program som Uppdrag granskning sände på onsdagen om en 16-årig flicka som vårdats inom rättspsykiatrin. Men BO har även i sitt arbete sett liknande brister i i tvångsvården av barn.

– Det jag känner igen är tvångsåtgärder som används alldeles för frekvent och, precis som i programmet, tvångsåtgärder som inte ens är tillåtna, säger Fredrik Malmberg i SVT på torsdagen.

UG – När portarna slagit igen

”Förslagen räcker inte”

I augusti kom regeringen med förslag på hur man kan förbättra rättssäkerheten för de som vårdas med tvång inom psykiatrin. Redan då efterlyste Fredrik Malmberg mer långtgående åtgärder. Till exempel vill han ha ett totalt förbud mot att vårda barn tillsammans med vuxna. Och risken är stor att just det sker eftersom många landsting saknar slutenvårdsplatser inom barn- och ungdomspsykiatrin.  

– Jag menar att det är fullständigt oacceptabelt att man vårdar barn och unga som har psykisk ohälsa tillsammans med vuxna och det strider mot de här barnens mänskliga rättigheter, säger Fredrik Malmberg.  

Barn måste få berätta själva

Regeringens promemoria innehåller skrivningar om att man inte ska få använda tvångsåtgärder på samma sätt mot barn som mot vuxna. Bältningar föreslås till exempel begränsas till två timmar när det gäller barn.

Men BO tycker också att det behövs en genomgång av vilka tvångsåtgärder som överhuvudtaget får vidtas mot barn. Och han menar dessutom att det är viktigt att barn får komma till tals när tvångsvården granskas av tillsynsmyndigheterna.

– Barn och unga har inte koll på sina rättigheter och om de inte tillfrågas vid tillsyn är det väldigt svårt att få koll på hur det verkligen ser ut!

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

UG – När portarna slagit igen

Mer i ämnet