Här, vid socialkontorets entré mot Storgatan stod en resväska med texten ”bomb”. Foto: SVT

Falsk bomb utanför socialkontor i Växjö

Uppdaterad
Publicerad

Vid 5-tiden på torsdagsmorgonen upptäckte ett tidningsbud en väska utanför socialkontoret i Växjö med texten ”bomb” på.

Tidningsbudet slog larm till polisen som kom till platsen. En brun resväska hade placerats utanför socialkontoret Willans park med texten ”bomb” sprayad på, men polisen kunde snabbt konstatera att väskan var ofarlig.

– Polisen gjorde en första bedömning på plats om det är ett föremål som ser seriöst ut eller inte, men här konstaterades snabbt att det var ofarligt, säger Stephan Söderholm vid polisens ledningscentral i Malmö.

Väskan var tom, enligt polisen. Hade man däremot misstänkt att det rörde sig om en riktig bomb hade man direkt fått spärra av platsen och utrymma bostäder i närområdet.

”Goda skäl att se över säkerheten”

En anmälan om olaga hot mot grupp har upprättats och händelsen rubriceras som falskt larm.

Oliver Rosengren (M), ordförande i nämnden för arbete och välfärd ser allvarligt på händelsen.

– Vi har haft några tillbud under senaste tiden, och det finns goda skäl för oss att se över säkerheten för personalen. Vi har det yttersta ansvaret som arbetsgivare, och det tar vi på största möjliga allvar, säger han.

Vandaliserades för en månad sedan

I december vandaliserades socialkontoret i Växjö av en man som bland annat slängde en skrivare och en dator i golvet sedan han fått besked om att han inte skulle få några pengar.

Ett möte är sedan tidigare planerat mellan förvaltningen och kommunens nya säkerhetschef, bland annat för att utvärdera säkerheten efter händelsen i december.

– Vi kommer behöva se över våra säkerhetsrutiner, det kan handlar om tillgänglighet till lokalen, säkerhetspersonal på plats. Det viktiga är att vi gör en noggrann översyn.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.