Foto: SVT Design/Lieselotte van der Meijs

BRÅ-utredare: ”Större risk bli rånad för den som är ute i svängen och roar sig”

Uppdaterad
Publicerad

Trenden med fler personrån nu jämfört med tidigare år gäller även nationellt i Sverige. Det säger Jonas Ring som är utredare på Brottsförebyggande rådet.

– Det skedde en ökning av antalet anmälda personrån 2017, jämfört med året innan. Men vi är ändå inte tillbaka på samma nivåer som under 2010 till 2012 då brotten var ganska många fler, säger Jonas Ring, utredare på Brottsförebyggande rådet (BRÅ).

Bland de misstänkta gärningspersonerna är ungdomar överrepresenterade, enligt Jonas Ring. Och för att bli utsatt för rån spelar socioekonomiska faktorer in.

– Och den som är ute i svängen och roar sig löper större risk för att bli rånad. Alkohol är en faktor som spelar roll, säger Jonas Ring.

Karaktären på rånen har delvis ändrats, poängterar han.

– Andelen personrån som skett med skjutvapen har blivit något större. Men övervägande delen av rånen sker utan skjutvapen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.