Foto: TT

Dubbelt så många personrån i Växjö i år – jämfört med 2016

Publicerad

På två år har antalet personrån i Växjö kommun fördubblats. Polisen tar ökningen på allvar, men tycker det är svårt att säga vad ökningen beror på.

– Rånen har skett på olika geografiska platser i hela stan. Och det finns heller ingen gemensam nämnare för när rånen har skett eller hur tillvägagångssättet har varit, säger Robert Loeffel, presstalesperson hos polisen i Region Syd.

Därför är det svårt att se någon direkt koppling mellan rånen, enligt polisen.

Växjö

Under 2016 anmäldes sju personrån i Växjö. Året efter var den siffran tio. Och hittills i år har femton personrån anmälts. Enligt Robert Loeffel sker de allra flesta rånen kvällstid, ofta framåt natten. Något mer gemensamt för de flesta personrånen är att det ofta är ungdomar som rånar andra ungdomar – som dessutom i många fall känner varandra sedan tidigare.

– Det är mobiler och ryggsäckar som rånarna ofta vill komma åt, säger Robert Loeffel.

”Svåruppklarade brott”

I dag finns det misstänkta gärningsmän i 30-40 procent av personrånen som hittills har inträffat under 2018.

– Det här är väldigt svåruppklarade brott. Ofta anmäls brotten ett tag efter att de har inträffat, då blir det svårare. Och så kan det vara dåligt signalement på rånaren, säger Robert Loeffel.

Men trots att antalet rån har ökat markant på senare tid så anser Robert Loeffel att Växjöborna inte ska vara särskilt oroliga.

– Vi upplever inte att det är någon rånvåg som pågår. Ofta har rånarna sökt upp sina offer som de känner sedan tidigare. Men som alltid gäller att man ska vara förståndig när man går hem från krogen, att man går tillsammans några stycken eller att man tar en taxi hem.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Växjö

Mer i ämnet