Foto: Carl CarlertVisa alla (3)
Visa alla (3)

Se förödelsen efter skolbranden

Uppdaterad
Publicerad

Sandsbro skola började brinna på söndagskvällen. Enligt polisen är fem 13-åringar misstänkta för att ha orsakat branden genom att skjuta smällare uppe på skolans tak.

Läs också: Rektorn om branden: ”Det är fruktansvärt”

Strax efter halv tio på söndagskvällen gick automatlarmet på Sandsbro skola i Växjö. Gymnastikhallen var övertänd och räddningstjänsten försökte få branden att inte sprida sig till intilliggande byggnader.

– Det var en omfattande brand och vi hade styrkor från sex olika brandstationer på plats, säger Joakim Karlsson, räddningschef på Värends räddsningstjänst.

Gymnastiksalen blev helt utbränd och en del anliggande lokaler stod i lågor. Under natten fick Räddningstjänsten branden under kontroll och flera klassrum räddades undan lågorna. Inga personer ska ha skadats i branden.

Det är ännu inte helt fastställt vad som startade branden. Men enligt polisen är fem 13-åriga killar misstänkta för att ha orsakat branden genom att skjuta smällarna på skolans tak.

– De har varit på taket och det har varit smällare inblandade när det började brinna, säger Anna Göransson, pressinformatör vid polisens ledningscentral.

Killarnas vårdnadshavare är informerade, men de är inte gripna.

– Eftersom de inte är straffmyndiga kan de inte heller att bli anhållna. Det kommer istället bli socialtjänsten som gör en utredning, säger Anna Göransson.

Fritidsverksamhet flyttas

Växjö kommun arbetar med att hitta andra lokaler för skolans verksamhet och kommer att informera om det på kommunens hemsida. I nuläget ska ingen av skolans lokaler användas till fritids- eller förskoleverksamhet på måndagen, utan sker på annan adress.

Omfattande skador

I branden förstördes gymnastiksalen, expeditionen, biblioteket, musiksalen och slöjdsalarna på låg- och mellanstadieskolan. Räddningstjänsten tog en grävskopa till hjälp för att riva delar av skolan för att förhindra branden från att sprida sig. Flera klassrum klarade sig därmed utan rök- eller vattenskador.

– Nu på morgonen är det eftersläckningsarbete som gäller. Vi har styrkor på plats som bevakar och släcker rasmassorna, säger Joakim Karlsson till SVT Nyheter Småland.

Hänvisas till Sandsbro förskola

Skolans fritidsverksamhet som pågått under jullovet är inställd och de barnen som inte kan stanna hemma hänvisas till Sandsbro förskola på Björkvägen.

– Det är fruktansvärt, det här är det sista man önskar sig och många är ilskna och besvikna idag, säger Camilla Holmqvist, förvaltningschef i Växjö kommun.

På måndag börjar vårterminen och kommunen räknar med att undervisningen ska komma igång som planerat.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Skolbranden i Sandsbro

Mer i ämnet