Foto: SVT/TT

Brand vid planerat akutboende för flyktingar i Oskarshamn

Uppdaterad
Publicerad

Någon eller några har tänt eld på tre olika pappershögar på skolgården vid Kikeboskolan i Oskarshamn. Enligt räddningstjänsten handlar det om sidor ur bibeln.

Det var vid 19-tiden på måndagskvällen som polis och räddningstjänst larmades till platsen efter att vittnen hört av sig om att det brann vid skolan. Skolan är ett planerat akutboende för flyktingar och så sent som i förra veckan påbörjades renovering av fastigheten.

Sett någon med en dunk

Vittnena ska, enligt räddningstjänsten, ha sett två personer på skolgården. En som kastat en sten genom fönstret på skolan och också någon som höll en orange bensindunk. De ska sen ha rivit ut sidor ur bibeln på tre olika platser, hällt brännbar vätska över och tänt på.

Bränder på asylboenden

– De blev upptäckta av andra ungdomar som kom cyklande, säger Anders Sjöberg inre befäl vid räddningstjänsten i Oskarshamn.  När de blev upptäckta sprang de till skogs.

Ingen gripen

– Vi har haft hundförare på plats men de har inte lyckats spåra någon, säger PO Jansson inre befäl vid polisen i Kalmar. Det ska inte ha funnits någon risk för spridning, men de kastade sönder en ruta så ärendet rubriceras just nu som skadegörelse.

Sedan flera bränder startat vid just akutboenden för flyktingar runt om i landet så har bevakningen skärpts. Och vid Kikeboskolan i Oskarshamn fanns väktare på plats bara tjugo minuter innan.

– Ja de var ju där strax innan vi fick larmet, säger Anders Sjöberg. Visst fanns det ingen vidare spridningsrisk, men de blev ju upptäckta, så man vet ju inte vad som var tänkt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bränder på asylboenden

Mer i ämnet