Under fredagen började det brinna kraftigt hos en äggproducent vilket bland annat ledde till att elden vattenbombades. Under lördagsmorgonen kunde räddningstjänsten avsluta sin insats på platsen. Foto: Sandra Carlsson/SVT

Branden i hönsstall under kontroll efter nattens arbete i Fliseryd

Publicerad

Efter ett dygn är nu släckningsarbetet efter den stora branden hos äggproducenten Cedergren i Mönsterås färdig. Branden var under kontroll vid 18-tiden igår och räddningsstyrkor kunde lämna platsen på lördagsmorgonen.

Under natten har räddningstjänsten bevakat begränsningslinjerna vid intilliggande stallbyggnader och elcentral. Med hjälp av grävmaskin kunde man komma åt brandhärden. Därefter kunde man gräva undan material som rasat ner i hönsstallet så att räddningstjänsten kunde släcka de bränder som fanns under. Man har även haft en sugbil för att suga ut isolering och glöd runt ställverket och nu på lördagsmorgon kunde styrkorna lämna platsen.

– Nu på morgonen, vid 08-tiden har samtliga styrkor lämnat platsen och återgår till stationen. De lämnar över till ägaren som kommer sköta efterbevakning med instruktioner från räddningstjänsten, säger Felicia Hellberg, som är larmoperatör på Trygghets-och larmcentralen i Kalmar. 

Ingen spridning till intilliggande stall

Enligt Trygghets- och larmcentralen i Kalmar så var sex kommuner delaktiga i släckningsarbetet och sammanlagt var det 30 räddningsenheter på plats. Man lyckades förhindra spridning och det var endast det mittersta hönsstallet som brann.

– Byggnaden är på 100 gånger 40 meter och det brann ner till grunden, säger Felicia Hellberg.

Problemet att få vatten till släckningsarbetet handlade om att brandfastnätet runt om platsen inte klarade av det tryck som krävdes enligt larm och trygghetsscentralen.

– Räddningstjänsten fick hämta vatten från Emån och sedan vattenbombades stallet med helikoptrar, säger Felicia Hellberg.

86 000 höns har dött

Enligt polisen ska omkring 100 000 höns dött i samband med branden. Men under lördagsmorgonen kunde Trygghets- och larmcentralen i Kalmar konstatera att totalt 86 00 höns dött.

Polisen har upprättat en anmälan allmänfarlig vårsdlöshet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.