En transportör upptäckte avfallsbranden och slog larm. Foto: Helmuth Petersson

Branden på Moskogen hade självantänt

Uppdaterad
Publicerad

Branden på Moskogens avfallsanläggning utanför Kalmar för snart en månad sen var inte anlagd utan hade självantänt. Det visar utredningen som gjorts efter branden.

Det började brinna i en flera tusen kubikmeter stor hög med hushållssopor och branden blev kraftig. Nu har KSRR och brandmyndigheten kommit fram till att branden var självantänd, skriver Barometern.

– Vi har inte hittat någon annan orsak än att det var någonting i avfallet som har självantänt, säger Maria Schade, förbundschef på KSRR till Barometern.

En orsak till att det börjat brinna kan vara att det den aktuella dagen var varmt.

– Vi utreder just nu ytterligare förändringar av våra rutiner till följd av klimatförändringar som har gjort att vi får fler och fler eldningsförbud i landet och hur vi ska agera när eldningsförbuden kommer. Vi sitter just nu hela krisgruppen och tittar på hur vi kan förebygga att felsorterat avfall självantänder, säger hon till Barometern.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer