En transportörer upptäckte avfallsbranden och slog larm. Foto: Helmuth Petersson

Sopbranden vid Moskogen är släckt – fortfarande mycket rök

Uppdaterad
Publicerad

Branden på avfallsanläggningen Moskogen i Kalmar är släckt, men styrkor kommer att finnas på plats för att minimera risken att branden få fart igen. En tänkbar orsak till branden kan vara felsorterat avfall.

– Det brinner inte, men det ryker ifrån högarna. Nu kör man med hjullastare för att få bort högarna så att man kan vattengjuta området, vilket innebär att man släckar mer på djupet. Det finns styrkor kvar på plats om eld skulle bryta upp igen, säger Magnus Andersson, larmoperatör vid Trygghets- och larmcentralen på måndagsförmiddagen.

Hur stor är risken att elden tar fart igen? 

– Den risken är minimal, men i förebyggande syfte är man kvar. Vi kommer nog att behöva vara på plats hela dagen, men vi kommer börja trappa ner efter lunch.

Felsorterat avfall kan ha orsakat branden 

Det kommer att dröja innan man kan säga något om vad som orsakat branden. Förundersökningen kan påbörjats först efter att allt är helt släckt och avsvalnat. 

– Det troliga är ändå att det handlar om felsorterat material som självantänt. Det kan vara allt från sprejburkar, tändare eller linoljetrasor. Det är en tänkbar orsak, men vi vet ännu inte om det är så, säger Ulrika Bergström, kommunikationsansvarig, KSRR, Kalmarsundsregionens renhållare. 

Hur kommer verksamheten att påverkas? 

– Den dagliga verksamheten att hämta sopor hos folk är inte påverkad, det kommer ske som vanligt. Vi tittar nu på vilka rutiner vi behöver ändra på, eftersom vi inte kommer åt sorteringsanläggningen på grund av släckningsarbetet.  

Hur stora är skadorna? 

– Vi kommer att se över vilka skador branden orsakat. Det är mycket material som har brunnit, med vad vi kan se nu så är det inga skador på byggnader, utan det är tälthallen som har brunnit ner helt och hållet, säger Ulrika Bergström. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.