Foto: SVT

Bronsskulpturer stals från Kaj Engströms utställning

Uppdaterad
Publicerad

Under tisdagseftermiddagen stals tre konsverk från Kaj Engströms utställning i Älmhult.

Stölden har skett någongång under eftermiddagen i tisdags. Konsten är värd drygt 7000 kronor, men för Kaj Engström är det tre veckors arbete som nu är borta, vilket Smålandsposten berättat.

–Jag tror inte folk vet hur mycket arbete det är med de här skulpturerna, de är alla unika, det är ett stort hål i produktionen, säger han till SVT Nyheter Småland.

Kaj Engström berättar att skulpturerna hängde på olika platser i lokalen och de har suttit på träplattor som varit fastskruvade i betongväggen som slitits loss.

Första gången

Kaj Engström kommer från Gotland med bor i Älmhult sedan länge, han har aldrig tidigare varit drabbad av stölder.

– Det känns jättetråkigt, jag har ställt ut på massa olika ställen och aldrig blivit av med något. Men nu när jag ställer ut på hemmaplan så händer det här, säger han.

Utställningen är i kulturhuset i Älmhult där även biblioteket finns. Utställningen är obevakad, men att bibliotekspersonal brukar hålla ett öga på vilka som går in och ut ur lokalen, berättar Kaj Engström.

– Men det finns flera in- och utgångar. Det är små skulpturer och lätta att stoppa i fickan. Jag tror inte de är stulna för metallvärdets skull för de är så små, max 5-6 cm och väger ett halvt kilo ungefär.

Vaktar dem nästa gång

Kaj Engström har ingen större förhoppning om att få tillbaka de tre bronsskulpturerna och de som finns kvar plockar han ner från utställningen för att inte riskera fler stölder.

– Jag får se när jag visar dem nästa gång. Då ska jag visa dem i ett bankvalv i Älmhult och så får polisen och jag sitta och vakta, säger han och skrattar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.