Kaj Engström framför en av sina oljemålningar. Foto: Johannes Widergren

Konstnären Kaj Engströms ”ögonblick i evighet”

Uppdaterad
Publicerad

Just nu visas Kaj Engstöms utställning ”Ögonblick i evighet” i Älmhult. Den gotländske konstnären ställer bland annat ut några av sina välkända blunddockor gjutna i betong.

Kaj Engström, bördig från Fårö på Gotland, är skulptör och målare. Han är sedan länge bosatt i Älmhult och har prytt både hemstaden och riket med flera olika utsmyckningar.  Bland annat står hans skulptur ””Uttern” vid entrén till Växjö kommunhus. Men det är ett bra tag sedan han visade en separat utställning på hemmaplan. 

– Jag blev lite förvånad när jag insåg att det var 30 år sedan sist, säger Kaj Engström

Många reaktioner på dockorna

Konstnären har bland annat uppmärksammats för sitt arbete med att besjäla och levandegöra gamla blunddockor genom att gjuta dem i betong. Kaj Engström pratar mycket och gärna om sina egna tankar om dockorna, men menar också att var och en tolkar dem på olika sätt.

– Vissa tycker att dockorna är skrämmande eller fula medan andra tycker att de är söta. De berör, de kanske inte behagar alla, men de berör, säger Kaj Engström.

Dockorna är uppställda i en slags pyramid i mitten av utställningsrummet. Kaj Engström klappar försiktigt en av dem på huvudet och säger att de kan fungera som både väktare och vänner.

– Den här till exempel, säger konstnären och lyfter upp dockan. Den ser väldigt arg ut. Har du en sådan i hallen så skulle tjuvarna inte våga komma in.

Kaj Engströms betongdockor står prydligt uppställda på utsällningen. Foto: SVT

Förenar skogen med ön

Men på utställningen finns mycket mer än dockorna. Kaj Engström visar också oljemålningar som föreställer kråkor och gotländska lamm med grön ”exotisk päls”.

– Man kan nästan säga att jag blandar det Fåröska hejdlandskapet med den småländska gröna skogen, men också med Serengeti.

”Exotiska” visar Kaj Engströms kärlekek till Serengeti. Foto: SVT

Välbesökt utställning

Utställningen pågår fram till och med den 24 mars och det verkar som om att många är intresserade av Kaj Engströms verk.

– I lördags hade vi fullt hus här i två timmar, jätteroligt!

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.