Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Neighbourhood i Växjös brottsförebyggande mål är att fler unga ska lyckas med skola och jobb. Foto: Rebecca Karlsson/SVT

Brottsförebyggande arbete i Växjö väcker uppmärksamhet i USA

Publicerad

Växjös brottsförebyggande arbete i den lokala verksamheten Neighbourhood har nu dragit till sig blickar från USA. Flera städer, både i USA och i Sverige, vill nu ta efter modellen.

Se mer om Neighbourhood och deras tre fokusområden i klippet ovan.

Verksamheten Neighbourhood Växjö uppmärksammas just nu på flera håll. Verksamhetsledaren kom nyligen hem från en resa i USA där det planeras att startas flera lokala Neighbourhoods.

Intresse i Västerås och Borås

I Sverige har flera städer visat intresse för att starta liknande verksamhet, bland annat Västerås och Borås.

Brottsförebyggande rådet, Brå har den 10-11 april ett seminarium där verksamhetsledaren på Neighbourhood i Växjö ska medverka för att berätta om deras arbete.

– Vi är en verksamhet sprungen ur en församling och från civilsamhället och att det blivit så stor uppmärksamhet kring oss och hur man kan jobba brottsförebyggande utifrån vår metod är ju superroligt, säger Jonathan Ekros som är verksamhetsledare.

Forskningsprojekt under tio år

Verksamheten har sitt ursprung och håller till i Ulriksbergskyrkan i Växjö och får idag ekonomiskt stöd av Växjö kommun och näringslivet.

Sedan några år tillbaka pågår också ett forskningsprojekt genom Linnéuniversitetet som under tio år ska följa Neighbourhoods arbete och utvärdera insatserna. Men redan nu ses resultat.

– Vi kan se på individnivå hur närvaron i skolan ökar och vi har många deltagare som kommit in här med ett eller inga godkända betyg och som efter några år går ut gymnasiet med fullständiga betyg, eller som inte har fullständiga betyg men ändå gjort en markant förbättring.

Pojken i klippet vill inte medverka med sitt namn.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.