Oppositionen i Kalmar län vill öppna upp för fritt vårdval för att minska köerna till BUP. Foto: Jenny Berggren/SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

BUP kan få konkurrens av privata aktörer

Uppdaterad
Publicerad

Under en längre tid har stormarna yrt runt barn- och ungdomspsykiatrin i Kronoberg. Ökade väntetider och personalbrist har fått bägaren att rinna över. På onsdagen klubbades ett förslag igenom och nu ska möjligheten att ta in privata vårdgivare till BUP utredas.

Region Kronoberg ska utreda möjligheten att anlita privata vårdgivare till barn- och ungdomspsykiatrin, BUP. Detta beslutades efter en tre timmar lång debatt i regionsfullmäktige under onsdagen. Allianspartierna (M, L, C, KD) lade fram förslaget i höstas och då sa regionledningen nej. Charlotta Svanberg (S), ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden i Region Kronoberg, berättar att det beslut som fattades var en kompromiss.

Charlotta Svanberg (S).

– Det förslag som allianspartierna först lade fram var lite märkligt. De ville utreda ärendet men samtidigt införa privata vårdgivare inom BUP direkt. Det ville inte vi, men vi ser inga problem med att utreda vilka konsekvenser det skulle få för verksamheten att ta in andra, säger Charlotta Svanberg (S).

Prekär situation på BUP

BUP i Kronoberg tampas med flera problem. Köerna växer och personal lämnar skeppet. Det var mot den bakgrunden som allianspartierna lade fram sitt första förslag. De menar att flera aktörer kan bidra till att minska kötiden. Det förslag som nu klubbats igenom, att först utreda och sedan fatta beslut angående huruvida privata aktörer ska tas in, kom sent i onsdagens debatt.

Magnus Frithiof, centrumchef för psykiatricentrum, tror inte att utredningen kommer att påverka BUP:s verksamhet i någon särskild utsträckning.

– Det påverkar inte den planering vi har. Vi har vårt uppdrag, vilket är att tillgodose en effektiv och bra vård för barn och unga i Kronoberg och det kommer vi ju att fortsätta jobba med oavsett vad som beslutas. Men jag tycker att det är bra att man gör en utredning innan något beslut fattas, säger Magnus Frithiof.

Klar i slutet av året

Utredningen beräknas vara genomförd innan slutet av 2018. Charlotta Svanberg (S) menar att det är svårt att uttala sig om de eventuella risker som skulle kunna finnas med att införa privata aktörer inom BUP.

– Det vi hade i vår argumentation var att det är en för liten verksamhet för att dela upp på flera aktörer, men det vi behöver göra och sträva efter är att öka tillgängligheten inom verksamheten.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Växjö

Mer i ämnet