Misshandeln filmades av en annan passagerare Foto: privat

Chauffören som attackerade asylsökande döms för misshandel

Publicerad

Den busschaufför som i juli 2016 misshandlade asylsökande Mohammad Al Hariri ombord på bussen på Öland dömdes i dag av Kalmar tingsrätt till villkorlig dom.

Händelsen blev mycket uppmärksammad sommaren 2016.

Enligt tingsrätten började det när Mohammad Al Hariri ställde sig i vägen för bussen och slog till den med handen för att få den att stanna. När Mohammad sedan gick ombord på bussen, en hållplats längre fram, tog han ett fotografi av busschauffören för att klaga till bussföretaget.

När bussen sen kom fram till Löttorp svarade busschauffören med att ta ett fotografi av Mohammed, som försökte dölja sitt ansikte med en jacka. Chauffören ska då ha försökt dra av honom jackan och enligt vittnen ombord var situationen både uppjagad och de två männen munhöggs.

Mohammad misshandlades på bussen – nu har busschauffören åtalats.

Misshandeln filmades

Bråket eskalerade och busschauffören slog bland annat Mohammad Al Hariri i huvudet och tog grepp runt huvud och hals. Chauffören uttalade sig också nedlåtande och skrek enligt ett vittne ”jag är så trött på er arabjävlar”.

Misshandeln filmades av en annan passagerare, där busschauffören hörs säga att han ”hatar er” och ”jävla svin”; en film som spreds i flera medier, bland annat SVT.

Tingsrätten: Chauffören inte i nödvärnssituation

Efter händelsen träffade SVT Mohammad Al Hariri. Han sade då att han han tyckte att hela situationen var tråkig.

– Jag litar på det svenska rättssystemet och tror att allt kommer att gå bra, sade Mohammad Alhairiri då.

Tingsrätten bedömer att passageraren befann sig i en nödvärnssituation. Samma sak har också busschauffören hävdat, men tingsrätten valde alltså att gå på Mohammad Al Hariris linje.

Busschauffören döms för misshandel och straffet blir villkorlig dom, han ska också betala skadestånd på 6200 kronor. Busschauffören fick sparken efter händelsen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Bussmisshandel

Mer i ämnet