Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet: Barnsjuksköterskan Jessica Bolmgren berättar om arbetet med extra hembesök och för det fortsatta arbetet. Foto: SVT

BVC i Araby fick testa fler hembesök – redan bestämt om fortsättning

Publicerad

Barnavårdscentralen i Araby har sedan 2019 utökat antalet hembesök till familjer i området. Nu väljer de att fortsätta med utökade hembesök trots att forskningsprojektet tar slut vid årsskiftet.

I snart fyra år har barnavårdscentralen i Araby ingått i forskningspiloten ”Tillsammans för en trygg start”. Projektet utgår från Rinkebymodellen och har testats på fyra barnavårdscentraler runtom i landet.

– Detta är ett projekt där man tillsammans med socialtjänst, tandvård, barnmorskor och barnhälsovården gör ett gemensamt arbete för att skapa goda förutsättningar för familjer, säger Micael Svensson, avdelningschef på vårdcentralen Dalbo och BVC i Araby.

Vana vid hembesök

Utökade hembesök var ingen stor omställning för personalen på BVC i Araby. Där har man nämligen jobbat enligt Rinkebymodellen sedan 2016. Det nuvarande projektet lider mot sitt slut men BVC har redan nu bestämt att man kommer fortsätta med de utökade hembesöken, fast nu i stället 2-3 hembesök i stället för de tidigare sex.

– I förlängningen får vi ju mer än det nationella programmet erbjuder idag. Framförallt behåller vi besöket i vecka 34 med barnmorskorna som är ett viktigt besök för att bli inslussad i verksamheten, säger Micael Svensson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.