Tre partier säger nej till att stänga landsbygdsskolor i Ljungby kommun. Men S och M har ännu inte sagt sitt i frågan. Foto: SVT/arkiv

C och SD vill behålla alla skolor i Ljungby kommun

Uppdaterad
Publicerad

Centern och Sverigedemokraterna vill behålla alla skolor i Ljungby kommun. Men de två största partierna, S och M, har ännu inte lämnat besked kring hur de ser på skolutredningens förslag.

Sverigedemokraternas Pär Augustsson säger till SVT att partiet tror att finns pengar att spara inom utbildningsförvaltningens administration för att ha råd att ha skolorna kvar.

– Men under morgondagen ska vi få en genomgång av den risk- och konsekvensanalys som är gjord kring de kostnader som utredningen medför i form av kostnader för skolskjutsar och eventuella ombyggnationer av skolor. Efter det kan vi nog ge tydligare besked, säger han till SVT Småland.

Enligt Pär Augustsson (SD) är ett tänkbart sätt att spara pengar att minska ner kommunikationsenheten.

C vill omfördela pengar inom kommunen

Även Centern har inställningen att alla skolor ska vara kvar. Enligt Jenny Anderberg, partiets kretsordförande, kan det lösas genom att resurser omfördelas inom kommunen.

Socialdemokraternas Liselotte Åhman säger att hon vill invänta dragningen av risk- och konsekvensanalysen och partiets gruppmöte innan hon kan ge besked om hur partiet ställer sig till skolutredningen.

– Vi vill inte ta förhastade beslut som vissa andra utan tänka igenom det här noggrant, säger hon.

”Måste göra organisatorisk förändring”

Även Vänsterpartiet och Moderaterna inväntar risk- och konsekvensanalysen.

– Vi måste göra någon form av organisatorisk förändring. Vi kommer behöva minska antalet skolor, men vilka det blir vill vi vänta med tills vi ser det här underlaget, säger Marcus Walldén (M), ordförande i utbildningsnämnden.

Vänsterpartiets gruppledare Kerstin Wiréhn ser däremot ett scenario där friskolor startas på småorterna om de kommunala skolorna läggs ner, vilket gör att kommunen ändå måste betala ut skolpeng för eleverna.

– Då finns det ingen ekonomisk vinning för kommunen och det var ju utgångspunkten, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.