Många berördes av cancerköer

Uppdaterad
Publicerad

Bengt Ahlsén hade aldrig kunnat ana att så många människor skulle höra av sig efter att han gett de långa cancerköerna inom Kalmar län ett ansikte.

Vi träffade Bengt Ahlsén som bor i Oskarshamn i samband med vår granskning av sjukvården som är en del av SVT:s valsatsning #Dinröst.

Smålandsnytt har tidigare berättat att en person som bor i Kalmar län och drabbas av lungcancer i genomsnitt får vänta 56 dagar från diagnos till behandling. Och det är många som hört av sig till Bengt Ahlsén efter att han gick ut och riktade kritik mot hur patienterna behandlas i väntan på behandling.

– Folk kommer fram och berättar hårresande historier om hur de har blivit behandlade, eller hur deras anhöriga har blivit behandlade. Folk är förbannade på sjukvården, att det fungerar på det här sättet, säger Bengt Ahlsén.

Stort stöd

Redan samma dag som inslaget sändes i SVT började kommentarerna på Bengt Ahlséns Facebook-sida att strömma till.

– Det har kommit väldigt många kommentarer från hela landet, men även från USA. Det är ett stort stöd man får, säger han.

Politiker på besök

Även de som arbetar för att korta cancerköerna i Kalmar läns landsting, tycks ha berörts av hans berättelse. För en dag knackade även de styrande politikerna på dörren till hans hus i Oskarshamn.

–  Efter att inslaget sändes så har jag haft besök av tre ledande landstingspolitiker och jag tror att de tar köerna på allvar, men visst det är ju ett valår i år, säger Bengt Ahlsén.

Följ SVT:s valbevakning på sajten Val 2014

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Cancerköerna i Kalmar län

Mer i ämnet