Foto: SVT

Cancervården i Västervik stängs på obestämd tid

Publicerad

Den 8 maj slår Onkologiska behandlingsenheten i Västervik igen sina portar. Verksamheter står då helt utan sjuksköterskor eftersom båda sagt upp sig. Patienter i behov av behandling hänvisas i stället till Länssjukhuset i Kalmar, 14 mil därifrån.

– Vi är förstås djupt bedrövade över den här situationen och vi beklagar verkligen att det har blivit så här, säger Magnus Lagerlund som är basenhetschef för Onkologiska kliniken och strålningsfysik i Region Kalmar län.

Han understryker dock att verksamheten inte kommer att lägga ned helt, utan endast upphör fram tills dess att de lyckats rekrytera ny personal.

– Våra två fasta sjuksköterskor har valt att gå till andra verksamheter. Vi behöver fast personal på plats för att kunna garantera en patientsäker vård. Därför behöver verksamheten under en övergående period flytta till kalmar.

Onkologiska behandlingsenheten i Västervik ger behandling till omkring 45 patienter i veckan.

Svårt att rekrytera i Västervik

Kristdemokraternas Jimmy Loord är mycket kritisk till stängningen och menar att en skör patientgrupp nu mister sin möjlighet till nära sjukvård.

– Sjukvård är inte som vilken tjänst som helst som kan levereras av vem som helst var som helst. Cancerpatienterna i norra länsdelen måste också ges rätt till den trygghet en cancerbehandlingsenhet ger. Det handlar om jämlik vård över hela länet och till sist den enskilda människan. Vi behöver nu en noggrann analys varför vi har så svårt att rekrytera i Västervik, säger Jimmy Loord (KD), oppositionsråd och vice ordförande i Beredningen för hälso- och sjukvård.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Västervik

Mer i ämnet