Kerstin Friberg är en av många patienter som nu tvingas åka till Länssjukhuset i Kalmar för behandling. Foto: SVT

Patient efter besked om stängd cancerbehandling: ”Min första tanke är att jag ger upp”

Uppdaterad
Publicerad

Omkring 45 patienter drabbas av att onkologiska behandlingsenheten i Västervik stänger på obestämd tid från och med den 8 maj. En av dem är Kerstin Friberg i Vimmerby, som nu berättar för SVT Nyheter Småland att hon känner sig utlämnad och är orolig för framtiden.

Kerstin Friberg är en kronisk cancerpatient och får behandling på onkologiska behandlingsenheten i Västervik. När enheten, på grund av personalbrist, slår igen dörrarna tvingas hon ta sig 14 mil bort till Länssjukhuset i Kalmar i stället.

– Jag är väldigt orolig. Hela min morgon har varit helt galen och jag känner mig fullständigt utlämnad, säger Kerstin Friberg.

Västervik

Tvingas åka tåg och buss

Varje gång hon ska till labbtester måste hon från och med den 8 maj ta sig till Kalmar. Hon har inte råd att köra bil dit och förutom att hon inte tror att hon skulle orka medför det flera problem att resa visa tåg och bussar.

– Inför varje test får jag inte sitta i väntrummet på grund av smittorisk. Nu ska jag alltså sitta på ett tåg, och vilka smittorisker är det inte där?

Kerstin Friberg kräver nu att kroniska cancerpatienter ska få sjuktransport från dörr till dörr fram tills dess att Onkologiska behandlingsenheten i Västervik lyckats rekrytera ny personal och kan starta sin verksamhet igen.

Kerstin ill inte vara med på bild, men i klippet ovanför kan du höra henne berätta mer om sin situation och hur hon kände när hon fick besked om stängningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Västervik

Mer i ämnet