CA Cedergren är en av Sveriges största äggproducenter. Företaget har drabbats av salmonella vid flera tillfällen i år, vilket lett till massavlivning av höns. Foto: TT/Arkiv

Cedergrens i Mönsterås kan ha hittat smittkällan – lett till massavlivning av höns

Uppdaterad
Publicerad

Äggproducenten CA Cedergren utanför Fliseryd har drabbats av salmonella vid flera tillfällen och företaget har hittills tvingats avliva över en halv miljon höns. Idag meddelar företaget att man verkar ha identifierat smittkällan, rapporterar P4 Kalmar.

– Vi har fått samma typ av träff på tre av åtta stallgrupperingar inom företaget och vi har fått ett huvudspår som leder till kläckeriet, säger Claes Cedergren, vd och ägare.

Smittan ska ha kommit från en leverantör och inte från äggtvätteriet eller personalen, enligt den smittspårning som företaget och Jordbruksverket gjort, meddelar CA Cedergren.

Mönsterås

Massavlivning

I januari och februari avlivades 320 000 hönor på grund av salmonellautbrott. I april stoppades alla leveranser av konsumtionsägg, efter att bakterien upptäckts på nytt i packeriet. I augusti tvingades företaget avliva ytterligare 340 000 hönor.

Nu meddelar CA Cedergren alltså att man hittat ett huvudspår till smittan, det rapporterar P4 Kalmar.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Försvinner salmonellan om man sköljer av kycklingen först? Och är bakterien ovanligare i andra länder? Åsa Rosengren på Livsmedelsverket reder ut myterna. Foto: Foto: SVT/Storyblocks

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mönsterås

Mer i ämnet