– Vi har nu kommit fram till att Centerpartiet inte kan finna en väg med Alliansen med vårt deltagande och väljer därför att avbryta förhandlingarna” säger Andreas Olsson, kommunalråd Centerpartiet Foto: Ricardo Garcia/SVT

Maktskifte närmare i Växjö: Centern öppnar för att släppa fram rödgröna

Uppdaterad
Publicerad

Trots Alliansens försök att försöka få Centerpartiet att komma tillbaka, verkar Centerpartiet stå fast vid beslutet om att stödja S, V och MP i Växjö kommun. I ett pressmeddelande skriver C att de efter ett medlemsmöte fortsätter förhandlingen med S.

För två dagar sedan bad Alliansen i Växjö Centerpartiet att komma tillbaka efter beslutet att gå över till vänstersidan.

– Lite vänsterprassel klarar man av men visst, man får jobba hårt för att bygga upp förtroendet igen, sa kommunstyrelsens ordförande Anna Tenje (M) då.

Valet 2022 Småland

Men Centerpartiet verkar inte vilja förhandla med Alliansen igen. Centerpartiet säger själva att deras inriktning är att få politiskt inflytande genom ett hängavtal mellan C och S. Centerpartiet skulle via ett sådant avtal vara beredda att släppa fram ett minoritetsstyre bestående av S, V och MP.

– Centerpartiets beslut innebär att Centerpartiet på tisdagens kommunfullmäktige kommer att rösta för den Socialdemokratiska kandidaten till ordförande i kommunfullmäktige, skriver partiet i ett pressmeddelande.

Beskedet välkomnas av S

Kommunalrådet Malin Lauber (S), skriver att hon är glad över beskedet och att hon ser det som en nystart i Växjö kommun.

– Dagens besked skulle kunna innebära att Centerpartiet får ett politiskt inflytande med ett hängavtal mellan Socialdemokraterna och Centerpartiet, skriver Malin Lauber (S) i ett pressmeddelande.

I årets val fick Allianspartierna M, KD, C och L ihop färre mandat än de rödgröna S, V och MP.

Så här sa Andreas Olsson (C), kommunalråd, om varför partiet lämnat Alliansen. Intervju från den 5 oktober 2022.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Vi har nu kommit fram till att Centerpartiet inte kan finna en väg med Alliansen med vårt deltagande och väljer därför att avbryta förhandlingarna, säger Andreas Olsson, kommunalråd Centerpartiet. Foto: Ricardo Garcia/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Valet 2022 Småland

Mer i ämnet