Erik Paulsson var nummer fem på Centerpartiets lista till kommunfullmäktige. Nu får han inte längre vara med på partiets gruppmöten. Foto: SVT, Centerpartiet

Centern sparkar ut toppnamn – och tappar majoriteten

Uppdaterad
Publicerad

I går beslutade Centerpartiet i Vimmerby att stänga ute ledamoten Erik Paulsson. När han i praktiken blir politisk vilde tappar Allianspariterna också sin majoritet i fullmäktige.

Det har blåst friskt i kommunpolitiken i Vimmerby under hösten och värst har det stormat kring Centerpartiet och kommunstyrelsens tidigare ordförande Ingela Nilsson Nachtweij (C).

I oktober avgick hon efter omfattande kritik från både tjänstemän och politiker. Nu tvingas en av hennes kritiker, partikollegan Erik Paulsson, att lämna centergruppen och i praktiken bli politisk vilde, skriver Dagens Vimmerby.

Bakgrunden är bland annat en intervju i augusti där Erik Paulsson kritiserade Ingela Nilsson Nachtweij.

– Han är ingen lagspelare, säger Centerpartiets gruppledare Peter Karlsson till tidnigen.

Dumpad med SMS

Beskedet att han blir petad fick Erik Paulsson via SMS:

”Jag vill bara informera om [...] att du inte i nuläget skall ingå i fullmäktige- och KS grupperna. Detta beslutet gäller nutid, men om du visar att du är en lagspelare framöver så kan vi ändra beslutet.”

– Jag tycker att detta är högst förvånande och anmärkningsvärt att man utesluter en visselblåsare, säger Erik Paulsson till SVT Nyheter Småland.

Han är dock fortfarande medlem i Centerpartiet.

– Jag är fortfarande centerpartist och liberal. Det viktigaste är att ställa upp på demokratiska principer, det innebär också att i offentligheten lyfta problem som man ser. Det står jag för.

Alliansen tappar majoritetet

Beslutet kan ge ringar på vattnet. På dagens kommunstyrelsemöte kommer Erik Paulsson sitta på andra sidan av bordet, med oppostitionen. Allianspartierna C, M och KD samlar nu 24 av 49 ledamöter – majoritetsstyret har blivit ett minoritetsstyre.

– Nu måste vi göra bättre förarbeten för att förankra våra förslag brett, säger Gudrun Brunegård (KD) partiavdelningsordförande i Vimmerby.

SVT har sökt Centerpartiets gruppledare Peter Karlsson för en kommentar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer