C i Vimmerby efter Nachtweijs avgång: Vi skulle nog börjat med utbildningar i våra roller

Publicerad

Under torsdagsmorgonen meddelade Ingela Nilsson Nachtweij (C) att hon avgår som kommunstyrelsens ordförande i Vimmerby kommun.

Vid en presskonferens under torsdagen kommenterar Centerpartiet kommunalrådets avgång.

– Det är Ingelas beslut. Men vi har också sett att det här är den enda vägen, så det är ett samrådigt beslut. Vi har försökt hitta lösningar men inte lyckats, vi har nu nått en punkt där vi känner att vi inte lyckats och nu har Ingela valt att kliva av, säger Peter Karlsson ordförande i styrelsen för centerns fullmäktigegrupp.

Ledsen över utvecklingen

Centerpartiet i Vimmerby säger att droppen blev i tisdags då kommunstyrelsen beslutade om en åtgärdsplan som innebär att Ingela Nilsson Nachtweij inte skulle få ha möten med medarbetare ensam.

– Det blev omöjligt för henne att fortsätta. Att hon aldrig får träffa tjänstemän själv utan att politiker ska vara med. Att allt ska gå genom andra gör det omöjligt att driva den politik som hon vill, det går inte fortsätta och det står vi bakom i centern. Vi har försökt hitta lösningar men inte lyckats och det är ett misslyckande kan jag känna, säger Peter Karlsson.

Moderat ersättare

Kommunstyrelsens förste vice ordförande Niklas Gustafsson (M) tar över som ordförande i kommunstyrelsen medan Centerpartiet söker en ny varaktig lösning. Det är oklart när det arbetet är färdigt.

Foto: SVT

Moderaterna kommenterar den nya situationen i ett pressmeddelande och vill se ett fortsatt samarbete inom Alliansen.

”Vi känner dock förtröstan att vi nu inom Alliansen återigen kan fokusera på politiken och de stora utmaningar som Vimmerby står inför”.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer