Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Länsstyrelsens två tillsynshandläggare på väg ut på campingen på Böda Sand för att kolla att pandemilagen följs. Resultatet är gott. Foto: Johan P Hammarstedt/SVT

Här dyker inspektörerna upp bland tälten – coronakoll inför Ölandssemestern

Uppdaterad
Publicerad

Under veckan har två tillsynshandläggare från länsstyrelsen i Kalmar län åkt runt på Öland. Uppdraget – se till att pandemilagen följs innan turisterna börjar välla in.

Christoffer Nikolausson och Gunilla Johansson från länsstyrelsen går in på bageriet på den lilla affärsgatan på Böda Sand. De kollar att det finns skyltar om maxantal i butiken, och att andra regler enligt pandemilagen följs. Och så tar de ett snack med ägaren och för ner vad de kommit fram till i protokoll.

– Det känn som att de har en god tanke om hur de ska hantera en stundande sommar med mycket folk, säger Christoffer Nikolausson tillsynshandläggare på länsstyrelsen.

God efterlevnad

Bageriägaren är också nöjd med besöket. 

– Vi har jobbat hårt för att detta ska funka, så det känns jätteskönt att de är nöjda med oss och tycker att vi har gjort ett bra jobb, säger Linda Kaarle som driver bageriet. 

Hur känns det att länsstyrelsen kommer på oanmält besök? 

– Vi vill ju att gästerna ska känna sig trygga, så det känns jättebra, säger Linda Kaarle.

Positivt bemötande

När Christoffer Nikolausson och Gunilla Johansson är klara med butikerna på gatan i Böda Sand fortsätter de ut på campingen för att kolla att allt ser bra ut även där. Och det gör det. 

Och trots att kontrollerna länsstyrelsen gör är oanmälda, möts de sällan eller aldrig av sura miner – tvärt om. 

– Det är väldigt positivt, det är nästan så att de väntar på oss. Jag tror att många vill bolla de här frågorna med någon, och också få ett kvitto på att det de gör är bra, säger Christoffer Nikolausson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Corona i Kalmar och Kronobergs län

Mer i ämnet